Een 100% circulaire economie. Is het mogelijk? Wij spraken met Bram Kuunders, Marketing & IT Manager bij Looop. “We zijn een purpose driven company met een doel voor ogen. We dromen van een 100% circulaire wereld waarin afval niet bestaat.” Lees hier hoe ze hun steentje bijdragen om die droom om te zetten in werkelijkheid.
Van inkoop over transport tot verkoop
“Het is ons doel om organische co-producten in de productiecyclus te houden”, vertelt Bram Kuunders. Dat vertaalt zich in drie takken: inkoop, transport en verkoop. “Vanuit inkoop helpen we bedrijven uit de levensmiddelen- en fermentatie-industrie om duurzamer te produceren. We bekijken hoe we het proces zo kunnen inrichten dat er minder reststromen zijn of er duurzamer kan omgegaan worden met de reststromen. Voor de bijproducten die onvermijdelijk zijn, gaan we op zoek naar afnemers. En dat doen we voor kmo’s, maar ook voor heel wat grote multinationals”, gaat hij verder.
Looop beschikt voor het transport over een wagenpark gespecialiseerd in het vervoeren van vloeibare feed grade organische co-producten. Ten slotte is er nog de verkoop. Kuunders: “We zien bijproducten uit de levensmiddelen- en fermentatie-industrie als ingrediënten en grondstoffen voor andere toepassingen. Daarom helpen we bedrijven onderzoeken hoe we deze producten zo hoog mogelijk kunnen verwaarden. Dit doen we aan de hand van de ladder van Looop. Hoe kunnen we ze bijvoorbeeld omzetten in volwaardige grondstoffen voor de voedselketen, ingrediënten voor diervoeding, duurzame energiebronnen…” Het doel: producten zo hoog mogelijk inzetten, met zo weinig mogelijk impact op het milieu. Hiervoor werkt Looop samen met diverse partners. “We werken bijvoorbeeld met drogerijen die bijproducten drogen en zo geschikt maken voor onder andere petfood. Ook onderzoeken we samen met kennisinstituten hoe we reststromen naar een hoger niveau kunnen tillen.”
Innovatieve kmo’s
Ook kmo’s kunnen bij Looop terecht. “We merken dat kmo’s vaak innovatiever zijn en kortere lijnen hebben. Voor hen kunnen we een echte duurzaamheidspartner zijn die alle facetten onder de loep neemt. We werken ook in een door aanbod gedreven economie. De bijproducten van bijvoorbeeld multinationals en kmo’s kunnen omvangrijk zijn en moeten vermarkt worden zodat hun productie niet stilvalt. Start-ups hebben vaak een beperkt volume dat ze kunnen afnemen of aanbieden. Maar hen kunnen we helpen zoeken naar geschikte partners. We hebben een uitgebreid netwerk, dat is de kracht van onze organisatie. Verder zijn we ook met een webshop gestart omdat we merken dat start-ups, maar ook kmo’s ontzettend mooie circulaire (consumenten)producten maken. Maar hiervoor vaak geen verkoop- of servicekanaal hebben. En daar willen we ze bij helpen. We zien het als een kans om deze eindproducten, die actief bijdragen aan het verduurzamen van onze wereld, een (extra) podium te bieden. Together we are #MovingCircularityForward”, legt Kuunders uit.
Starten is de boodschap
“Ons advies aan kmo’s? Start! Wij hebben geleerd door te doen. En je mag klein beginnen, zolang je maar begint. Probeer je projecten ook schaalbaar te houden. Start niet met 40 projecten of pak niet alles in één keer aan. Maar begin met een tweetal zaken. Bovendien is het oké als je niet meteen het optimale proces creeërt. Maar laat je omringen door de kennispartners in je omgeving en betrek ze ook bij je proces of initiatief”, sluit Kuunders af.