Dat plastic verpakkingen gerecycleerd kunnen worden, vinden we tegenwoordig vanzelfsprekend. Al is dat voor verpakkingen met barrière-eigenschappen toch nog een uitdaging. Denk daarbij aan toepassingen voor bijvoorbeeld voeding en cosmetica die geen lucht of andere contaminatie mogen doorlaten. Waarom? En vooral: wat is de oplossing? Wij spraken met Bene Heuer, medeoprichter van IonKraft, die ons alles haarfijn uitlegde!
IonKraft is een jonge spin-off van de universiteit van Aken. Zij dragen hun steentje bij aan een circulaire economie dankzij hun unieke coatingtechnologie waardoor deze plastic verpakking recycleerbaar zijn.
“Kunststof verpakkingen met barrière-eigenschappen zijn moeilijker te recycleren omdat ze bestaan uit meerdere lagen die de doorlaatbaarheid verminderen. Die meerdere lagen zijn van verschillende materialen en dat bemoeilijkt het recyclageproces of maakt het zelfs helemaal onmogelijk”, verduidelijkt Heuer. Daarom ontwikkelde Ionkraft een baanbrekende coating op basis van plasmatechnologie die deze meerlagige technologie kan vervangen. De coating heeft dezelfde barrièrewerking, maar is wel 100% recycleerbaar. “Onze missie: alle niet recycleerbare plastic verpakkingen vervangen.”
Van multi- naar monomateriaal
De coating van IonKraft is slechts enkele nanometers dik en wordt aangebracht op monomateriaalverpakkingen waardoor ze 100% recycleerbaar blijven. De op silicium gebaseerde coating is voedselveilig en kan gebruikt worden voor diverse toepassingen zoals farmaceutica, cosmetica en industriële chemicaliën. Circulaire economie? Geen toekomstmuziek, maar een haalbare werkelijkheid!
Van start naar toekomst
Om de coating aan te brengen, is er een speciale coatingmachine nodig. “We zitten momenteel nog volop in de proeffase, maar willen volgend jaar evolueren naar een full-scale productieomgeving om alles op punt te stellen en ook commercieel competitief te worden. Bedoeling is dat onze machine op termijn verkocht wordt aan verpakkingsfabrikanten.”
Schoolvoorbeeld van duurzaamheid
“Het is door te bewijzen dat iets werkt en zelfs beter is dan het niet duurzame dat je mensen kan overtuigen”, aldus Heuer. In dat opzicht is IonKraft een schoolvoorbeeld van duurzaamheid en hoe we stappen kunnen zetten richting de circulaire economie. “Dat wil ik ook graag meegeven aan kmo’s: omring je met mensen die bereid zijn te investeren en te testen. Mensen die verder denken dan wat nu gangbaar is.”